Μια συνταγή για παραδοσιακά χορτοπιτάκια! Θα τα λατρέψετε!!!
Τι χρειαζόμαστε:
Πως το κάνουμε:
Τι χρειαζόμαστε:
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό διάφορα χόρτα (Σπανάκι, μάραθα, άγρια χόρτα, σέσκουλα, μυρώνια),
- 2 κρεμμύδια,
- 200 γρ. μυζήθρα
Για τη ζύμη:
- 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 3 κ. σούπας μαγιά
- ½ ποτήρι νερού γάλα συμπυκνωμένο
- 1 ποτήρι νερό ηλιέλαιο
- Νερό
- Αυγό για την επάλειψη
Πως το κάνουμε:
Για τη γέμιση:
- Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια.
- Πλένετε τα χόρτα και τα βάζετε σ ένα μεγάλο μπολ.
- Βάζετε αλάτι και αρχίζετε να «μαλάσετε» τα χόρτα.
- Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη μυζήθρα.
Για τη ζύμη:
- Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά, το γάλα, το ηλιέλαιο, 2 αυγά και ανακατεύετε καλά τα υλικά και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη παίρνετε κομμάτια, τα κάνετε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγετε με τον πλάστη σε στρογγυλούς δίσκους (σε μέγεθος όσο ένα πιάτο του γλυκού).
- Βάζετε στην άκρη του δίσκου,1 κουταλιά σούπας γέμιση λαχανικών και διπλώνετε σε μισοφέγγαρο και πιέζετε τις άκρες με το δάκτυλο (αν θέλετε μπορείτε να κάνετε και σχέδιο στην άκρη)
- Τοποθετείτε το πιτάκι στο ταψί και επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
- Χτυπάτε τον κρόκο ενός αυγού και αλείφετε τις πίτες με ένα πινέλο.
- Πασπαλίζετε με σουσάμι.
- Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά (περίπου για μισή ώρα).