Άκρως χειμωνιάτικο και χριστουγεννιάτικο!!!
Τι χρειαζόμαστε:
- 2 χοιρινά κότσια με δέρμα(800-1000γραμ.περίπου το καθένα)
- 1 κουτάκι μαύρη μπύρα
- 2 κουταλιές σούπας μέλι
- 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
- 2-3 κλαράκια δεντρολίβανο
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 60γραμ.βούτυρο(κομμένο σε κυβάκια)
- 2 σελινόριζες καθαρισμένες
- 2 ξινόμηλα
- 200γραμ.βούτυρο
- 1 λίτρο γάλα
- 1 λίτρο νερό
- 1/2 κουταλάκι γλουκού κόλιαντρο
- αλάτι,φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ξεπλένετε και στεγνώνετε τα κότσια.Χαράζετε την πέτσα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους.
- Αλατοπιπερώνετε καλά τα κότσια απο όλες τις πλευρές και τα βάζετε σε ένα μπολ.
- Ανακατεύετε το μέλι και τη μουστάρδα και αλείφετε τα κότσια.
- Προσθέτετε το σκόρδο,τη δάφνη,το δεντρολίβανο,περιχύνετε με την μπύρα και αφήνετε το κρέας να μαριναριστεί για ένα βράδυ.
- Βάζετε το κρέας σε μια γάσρτα,περιχύνετε με τη μαρινάδα και προσθέτετε το βούτυρο σε κύβους.Ψήνετε στους 170 βαθμούς για 2 1/2 ώρες με κλειστό καπάκι και τα τελευταία 15 λεπτά ανοίγετε τη γάστρα για να ροδίσουν.
- Κόβετε τη σελινόριζα και τα ξινόμηλα σε κύβους.Βάζετε τα ξινόμηλα σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
- Βράζετε τη σελινόριζα στο γάλα και το νερό για 20 λεπτά,σουρώνετε τα μήλα και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με τη σελινόριζα.Βράζετε για άλλα 10-15 λεπτά.
- Σουρώνετε και στραγγίζετε καλά τη σελινόριζα και τα μήλα.Τα λιώνετε στο μίξερ μέχρι να αποκτήσουν βελούδινη υφή.
- Προσθέτετε τα 200γραμ.βούτυρο,τον κόλιαντρο,αλάτι,φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.Σερβίρετε το κότσι ζεστό με τον πουρέ της σελινόριζας.